Doneaza 20% din impozitul pe profit

De ce o societate sa doneze?

• Acest tip de sponsorizare nu presupune alte cheltuieli suplimentare si nu afecteaza profitul net al companiei.
  • Sponsorizarea este total deductibila din impozit, daca se incadreaza in limitele impuse de codul fiscal (sa nu fie mai mare de 0,3% din cifra de afaceri la mie si de 20% din impozit).

Sponsorizarea este forma prin care o persoana fizica sau juridica ofera o anumita suma de bani sau produse unei entitati nonprofit si care se bucura de deduceri fiscale.

In Romania, operatiunile de sponsorizare si mecenat sunt reglementate prin Legea nr. 32/1994 (cea a sponsorizarii), cu modificarile si completarile ulterioare. In ceea ce priveste tratamentul fiscal al sponsorizarii sub aspectul deductibilitatii si taxei pe valoarea adaugata, pentru operatiunile constând in acordarea de bunuri, executarea de lucrari sau prestarea de servicii, este reglementat de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

IMPORTANT!!!

Codul Fiscal a introdus din 2004 o facilitate la impozitare, de care inca foarte putine societati comerciale fac uz, si anume redirectionarea a 20% din impozitul pe profit datorat statului catre un ONG.

Suma redirectionata nu poate fi mai mare de trei la mie din cifra de afaceri, iar platile trebuie efectuate pana la 31 decembrie, pentru ca respectiva suma sa poata fi scazuta din impozitul pe profit aferent anului fiscal.

Potrivit art. 21, alin. 4, pct. p) din Codul Fiscal, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente.

Deci, avand in vedere cele mentionate mai sus, legislatia romaneasca impune doua conditii in acest sens:

1) suma sponsorizata sa  nu poate depasi 0,3% din cifra de afaceri a firmei;

2) aceasta suma sponsorizata sa se incadreze in limita de 20% din impozitul pe profit ce revine statului.

De asemenea, Codul Fiscal reglementeaza, printre altele, situatia in care aceste sume nu sunt scazute din impozitul pe profit. In acest caz, sumele urmeaza a se reporta in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea sumelor se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

FUNDAŢIA ANYA

CIF 27981130